Arcápolási rutin: hogyan csináld?

A problémás bőr esetében elengedhetetlen a rendszeres ápolás, hogy el tudjunk érni egy normál állapotot. Az arc esetében ez különösen fontos, hiszen általában ez a leginkább érintett terület, és mivel az arcunk mindig fedetlen, folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak is. Mindazonáltal az arcunk van leginkább fókuszban – ezért is fordítunk annyi figyelmet az ápolására. A helyes arcápolási rutin kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a bőrünkből; ha rossz a sorrend, még a legjobb készítmények sem tudják igazán kifejteni a hatásukat.

Miért fontos az arcápolási rutin?

Ahogy már említettük, vehetsz bármilyen jó krémeket, géleket, lemosókat, ha rossz a sorrend, nem fognak tudni úgy hatni, ahogyan szeretnéd. Nagyon sokan ezért nem tudják eredményesen ápolni a pattanásos bőrt, még akkor sem, ha a használt termékek megfelelőek lennének.

Ha valóban sikeresen szeretnéd kezelni az arcbőrödet, és azt akarod, hogy tényleg a lehető legjobbat hozhasd ki belőle, az első lépés az arcápolási rutin felállítása. Ha nem tudod, hogyan kezdd, olvass tovább: segítünk a sorrend meghatározásában!

Arcápolási rutin - Pattanás elleni arctisztító gél
Pattanás elleni arctisztító gél PETITFÉE

Sminklemosás nélkül ne kenj magadra semmit!

Felfoghatod akár nulladik lépésnek is: addig ne kenj semmit az arcodra, amíg nem szabadultál meg az aznapi sminkedtől egy erre való termékkel! Ez igaz az alapozóra, púderre, korrektorra, de még a szemfestékre is.

Azt gondolhatnád, hogy az arclemosó majd úgyis leszedi, de ez hibás gondolkodás. Igen, lejön vele nagyrészt, viszont így a lemosóban lévő hatóanyagok nem fogják tudni kifejteni a hatásukat. Mindig azzal kezdd a bőrápolást, hogy eltávolítod az összes festéket az arcodról!

Ha a sminkedet likvidáltad, az alábbi arcápolási rutint alkalmazhatod pattanásos bőrre:

  1. Egy pattanás elleni arctisztító gél, ami segít megszabadulni az esetleges sminkmaradéktól és egyéb szennyeződésektől. Ezek a bőröd ellenségei: beülnek az apró mélyedésekbe, pórusokba, eltömítik azokat, emiatt pedig újabb pattanások alakulnak ki. Számolj le velük, hogy a bőröd igazán fellélegezhessen, és tiszta állapotban várhassa a további ápoló készítményeket!
  2. Ha már pórustisztítás, csináld alaposan! Heti 1-2 alkalommal érdemes lehet egy erre a célra szánt maszkkal is kitisztítani a pórusaidat. Egy ilyen maszk hatékonyan el tudja távolítani az elhalt hámsejteket, illetve a pórusokban mélyen ülő szennyeződéseket.
  3. Amennyiben a mitesszerek is gondot okoznak, egy jó mitesszer elleni maszk segítségével ezeknek is búcsút inthetsz!  Ezeknek a kis fekete pöttyöknek megvannak a kedvenc helyei az arcon: általában a T-vonalban, de főként az orron és az orr mellett tanyáznak. Egy jó erős mitesszer maszk segítségével egy mozdulattal kipucolhatod őket, ezzel szebbé téve a bőrödet.
  4. A pattanásos bőrt is kell hidratálni, de egyáltalán nem mindegy, mivel teszed! Egy jó pattanás elleni krém biztosítja a bőröd megfelelő nedvességtartalmát, emellett nyugtatja azt, valamint csökkenti a gyulladásokat. A csúnya piros pöttyök így jóval hamarabb tűnhetnek el. Célzottan a pattanásra kenve ott fejtik ki a hatásukat, ahol kell, és már néhány óra alatt látványos lehet az eredmény.
  5. S.O.S. ápolás: előfordult már veled, hogy nagyon, de nagyon rosszkor jött ki egy pattanás, valamilyen jól látható helyen? Mondjuk egy fontos randi, vagy egy jónak ígérkező buli előtt? Nyugi, mindenkivel megtörténik, de ha megvannak a megfelelő bőrápoló termékeid, hamar a nyakára léphetsz egy nagy, csúnya pattanásnak is! Vannak kis pattanás tapaszok, amik akár egy éjszaka alatt is jelentősen lehúzhatják a gyulladt pattanást, így az közel sem lesz olyan látványos. Ha gyakran küzdesz pattanásokkal, ilyen mindenképp legyen a tarsolyodban!

Minden lépés fontos

A sorrend nem véletlen: hiába kenegeted krémmel az arcodat, ha az nem tiszta, mert nem fog tudni rendesen beszívódni és hatni. Ha a pórusaidat nem pucolod ki rendszeresen, el fognak tömődni, még akkor is, ha egyéb készítményeket folyamatosan használsz – minden összefügg mindennel, ezért nagyon lényeges, hogy egyetlen lépést se hagyj ki.

Erre a sorrendre csak eleinte kell majd külön odafigyelni. A bőrápolási rutin nagyon gyorsan beépül, és rövid időn belül már álmodból felkeltve is automatikusan tudni fogod, mi után mi jön. Hidd el, a bőröd meg fogja hálálni a profi gondoskodást!

Arcápolási rutin pattanásos bőrre
Pattanás elleni krém PETITFÉE

Jót tesz-e a túlzott tisztítás?

Sokan gondolják azt – főleg, akiknek problémás a bőrük –, hogy minél többet tisztogatják az arcukat, annál jobb. Ennek tükrében vannak, akik a napi bőrápolási rutint naponta kétszer is végigcsinálják, sőt, a hetente csak pár alkalommal javasolt szérumokat, pakolásokat is naponta használják a gyorsabb eredmény elérése érdekében. De vajon ezzel valóban jót tesznek a bőrüknek?

Nos, a helyzet az, hogy a bőrt hagyni kell egy picit pihenni is. Ha folyamatosan kitesszük a sikálásnak, radírral dörzsölésnek, törölgetésnek, különféle kemikáliáknak, akkor erre nem lesz képes. Így könnyen vehetjük észre azt, hogy még rosszabb állapotba kerül, mint volt – ami viszont véletlenül sem a használt termékek hibája.

A másik érv a túlzott tisztítás ellen, hogy ha folyamatosan eltávolítjuk a bőr saját, természetes védekezőrétegét, akkor sokkal inkább ki lesz téve a szennyeződések, sőt, a kórokozók okozta károknak is. Könnyebben eltömődnek a pórusok, kialakulnak az újabb és újabb pattanások, gyulladások, felülfertőződések.

Harmadszor pedig, ha valóban jó készítmények szerepelnek az arcápolási rutinodban, akkor azok nemcsak a használat pillanatában hatnak, hanem hosszantartó hatékonysággal töltik fel a bőrödet vitaminokkal, tápanyagokkal. Így akkor is ki tudják fejteni a hatásukat, amikor már lemostad őket.

Ne feledjük: az arcápolás valóban nagyon fontos, de ahogy a mondás tartja, jóból is megárt a sok! Tartsd be az előírt időközöket és mértéket, hidd el, ettől nem fog lassabban helyre jönni a bőröd. Sőt!

Ha szeretnél mellé egy jó szemmaszkot itt megtalálod, kattints!

Ha többféle szemmaszkot szeretnél akkor kattints ide!

Shopping Cart