Pattanás az arcon

Pattanások az arcon – a leggyakoribb okok és praktikák

Pattanásokkal mindenki találkozik élete során néhányszor. Szerencsés esetben csak egy rövid ideig okoznak bosszúságot kamaszkorban, de nagyon sokan vannak, akiknek felnőttként is rendszeresen megkeserítik az életüket a pattanások az arcukon. Egy bizonyos pontig ez természetes, és csupán a bőrtípusnak tudható be, de olyan is előfordul, hogy az arcon lévő pattanások más problémával függnek össze. Éppen ezért, amennyiben minden próbálkozás ellenére folyamatosan fennáll a probléma, érdemes lehet komolyabban megvizsgálni a hátterét.

Pattanás a legrosszabb helyen

Sehol nem díjazzuk egy pattanás felbukkanását, a pattanás az arcon azonban különösen zavaró. Itt ugyanis nem tudjuk elfedni semmilyen ruhadarabbal, az arcunk mindig fedetlen és a figyelem középpontjában van. Szerencsés esetben nem igazán feltűnő helyre nő a pattanás, hanem kicsit oldalra, így a hosszabb hajúak valamennyire el tudják takarni, a pattanásoknak azonban megvan az a bosszantó tulajdonságuk, hogy mintha direkt olyan helyre nőnének, ahol a lehető leglátványosabbak. Ilyen esetben csak a gyorsan ható praktikák, valamint a smink jelenthet azonnali segítséget.

A pattanásosságnak persze különböző szintjei vannak, kezdve attól, hogy lokálisan apró mitesszerek vannak a bőrön, illetve néha egy-egy piros pattanás is megjelenik, egészen addig, hogy hatalmas, gyulladt pattanások borítják az arcot. Szerencsére a többség nem az utóbbi csoportba tartozik, ritka, amikor ennyire extrém a helyzet. Ez általában bőrgyógyászati kezelést kíván, a különféle kencék, illetve otthoni praktikák ilyenkor már kevésnek bizonyulnak. Normál szintű pattanásosságot azonban remekül lehet kezelni házilag is.

Pattanas elleni termékek, kattints ide!

Miért vannak pattanások az arcon?

A pattanások azért alakulnak ki, mert a bőr faggyúmirigyei túl sok faggyút termelnek, illetve a pórusokat eltömítik a szennyeződések, az elhalt hámsejtek. Az eldugult pórusokban a faggyú felgyűlik, emiatt gyulladás jön létre, így kialakul a pattanás.

Ez alapvetően normális folyamat, és azért jellemző kamaszkorban, mert a kamaszok bőre hajlamos a fokozott faggyútermelésre, leginkább hormonális okokból. Pattanásos bőrt azonban okozhat gyógyszer, stressz, bizonyos ételek, higiéniai problémák, illetve az is, ha valamilyen készítmény irritálja a bőrünket. Akármi is a kiváltó ok, a pattanás az arcon nem olyasmi, amivel könnyen meg tudnánk békélni, ezért érthető, hogy mindent megteszünk, hogy megszabaduljunk tőle.

A megfelelő bőrápolás sokat segít

Ha nincs olyan súlyos szintű aknénk, ami orvosi kezelést indokol, akkor az a feladatunk, hogy megtaláljuk a megfelelő készítményeket pattanás ellen, valamint kialakítsuk a számunkra ideális bőrápolási rutint. Biztos recept nincs, hiszen mindenkinek más a bőre, és más válik be igazán. Érdemes ugyanakkor odafigyelni a használt készítmények összetételére. Ne felejtsük el ha megjelenik egy pattanás az arcon az immunrendszer erősítése is segít az eltüntetésében. Az immunrendszer erősítése valószínűleg nem ismeretlen számodra nekünk például nagyon bevált a hat éves ginseng kivonatok szedése, ha érdekelnek ezek a termékek itt megtalálod kattints!

Minél természetesebb, minél kevesebb benne a mesterséges összetevő, annál kevésbé valószínű, hogy az adott készítmény reakciót okoz, és még rosszabb lesz a helyzet, mint volt. Legtöbbször ugyanis nem magukra hatóanyagokra vagyunk allergiásak 1-1 kozmetikumban, hanem a hozzáadott adalékanyagokra. Minél kevesebb van ebből, annál könnyebben fogadja el a bőrünk!

Fontos, hogy minden készítménynek időt kell adni. Hatalmas csodára nem számíthatunk, azaz olyan kencét egészen biztosan nem fogunk találni, amit felkenünk, és a pattanás az arcon máris eltűnik. Vannak ugyanakkor nagyon gyorsan ható pattanás elleni készítmények, amik mindössze pár óra alatt jelentősen csökkentik a pattanás méretét, a bőrápolási rutin ugyanakkor hosszútávon fogja tudni megfelelően kifejteni a hatását. Azaz a jól kialakított és pontosan betartott rutin segít abban, hogy a bőrünk tartósan szebb maradjon, és kevésbé legyen jó alap a pattanásoknak.

A mindennapos ápolás célja, hogy ha van egy pattanás az arcon azzal gyorsan leszámoljunk ugyanúgy mint néhány tényezővel, ami ideális környezetet teremt a pattanások létrejöttéhez. Ha például rendszeresen alaposan megtisztítjuk a bőrünket, akkor a szennyeződések, illetve az elhalt hámsejtek nem fogják eltömíteni a pórusokat, így a faggyú nem tud olyan könnyen felgyűlni, nem alakul ki gyulladás.

A megfelelően tisztított és ápolt bőr esetében nehezebben telepednek meg azok a kórokozók, amik szintén képesek fokozni a gyulladást, még nagyobb és csúnyább pattanásokat teremtve.

Ezt tedd, ha nőtt egy gyulladt pattanás az arcodon:

  • A bevált termékeiddel tisztítsd meg az arcodat jó alaposan, betartva a bőrápolási rutinod lépéseit. Figyelem: nem kell a megszokottnál többször tisztítani, attól nem oldódik meg gyorsabban a problémád!
  • Ha ezzel megvagy, akkor alkalmazhatsz olyan termékeket, ami kifejezetten a pattanások mihamarabbi lehúzására valók. Ilyen például a pattanás tapasz. Amennyiben még nincs meg a kellő eszköztárad, teafaolajat, valamint aloe verát is bevethetsz, amik természetes módon csökkentik a gyulladásokat és antibakteriális hatással is rendelkeznek.
  • Ha mész valahová, és fontos, hogy jó formában mutatkozz, akkor használhatsz korrektort, alapozót a pattanás eltüntetésére. Ebben az esetben ugyanakkor fontos, hogy amint teheted, alaposan mosd le a sminket az arcodról, mert a pattanás könnyebben fog gyógyulni, ha a bőröd tud lélegezni. A magadon hagyott sminkkel csak még jobban eltömíted a pórusokat, és még több pattanás lesz az arcodon.
  • Amit semmiképp ne tegyél: ne ess neki a pattanásnak, és ne kezdd el nyomkodni! Jó eséllyel csak csúnyább, pirosabb lesz, esetleg vérezni is fog, sőt, akár ki is sebesedhet. A kezedről könnyen juthatnak be kórokozók a pattanásba, amik miatt az még nagyobbra nőhet. Tudjuk, hogy nehéz megállni a piszkálást, de ha sikerül, akkor egy-két nap alatt szinte teljesen eltűnhet a pattanás, míg, ha nekiesel, egy-két hétig is látszódhat a seb a helyén! Olvasd el másik blog bejegyzésünket a gyulladt pattanásokról! Kattints ide!

A pattanás az arcon olyasmi, amire mindig azonnali megoldást szeretnénk, de érdemes türelmesen, a megfelelő készítményekkel kezelni a bőrünket, ez ad ugyanis lehetőséget arra, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljunk tőle.

Pattanás elleni termék, kattints ide!

Shopping Cart